KUNSTEN EFTER 1945

Kunsten efter 2. verdenskrig kan siges at være en gentagelse af de forskellige ismer, der opstod omkring 1. verdenskrig - og så alligevel ikke.

En af de tidligst opståede ismer i det 20. århundrede var ekspressionisme, der som begreb dukkede op igen efter 2. verdenskrig som abstrakt ekspressionisme. Den figurative kunst havde i trediverne udviklet sig i forskellige retninger, og havde både undersøgt det menneskeligt underbevidste gennem surrealisme og været optaget af at vise et Tyskland under politisk forandring. Da den figurative kunst dukkede op som popkunst og fotorealisme i USA, blev den en del af et samfund, som satte materialisme i højsædet.

1960’erne og 70’erne blev en periode med nye måder at opfatte kunst på, og forskelligartede eksperimenter for at se hvor langt den enkelte kunstner kunne gå – fra kæmpestore land art-værker til kunstværker der knapt havde fysisk form. Performancekunst blev til gengæld en kombination af kunst og teateroptræden, hvor interventionskunst i 90’erne gjorde beskuer og samfund til en del af kunstværket.


Art Talk - foredrag om kunst. Robert Smithson: Spiral jetty, 1970
Robert Smithson: Spiral jetty, 1970
© arttalk.dk  Foto: Wikimedia Commons