KUNSTEN EFTER 1945

Kunsten efter 2. verdenskrig kan siges at være en gentagelse af de forskellige ismer, der opstod omkring 1. verdenskrig - og så alligevel ikke.

En af de tidligst opståede ismer i det 20. århundrede var ekspressionisme, der som begreb dukkede op igen efter 2. verdenskrig som abstrakt ekspressionisme. Den figurative kunst havde i trediverne udviklet sig i forskellige retninger, og havde både undersøgt det menneskeligt underbevidste gennem surrealisme og været optaget af at vise et Tyskland under politisk forandring. Da den figurative kunst dukkede op som popkunst og fotorealisme i USA, blev den en del af et samfund, som satte materialisme i højsædet.

Spørgsmålet om hvordan kunsten kunne undgå at blive omklamret af pengeverdenen, ja, hvordan kunsten som iboende idé kunne fremstilles uden en betydningsfuld fysisk form, blev påtrængende. Også performancekunst, en kombination af kunst og teater – der havde sin forgænger i dada-kunsten – blev én af de kunstformer, der gjorde 60erne og 70erne til et laboratorium for kunsteksperimenter - hvor 90ernes interventionskunst gjorde beskuer og samfund til en del af værket.


Art Talk - foredrag om kunst. Robert Smithson: Spiral jetty, 1970
Robert Smithson: Spiral jetty, 1970
© arttalk.dk  Foto: Wikimedia Commons