ARCIMBOLDO - et legebarn fra 1500-tallet

Art Talk - foredrag om kunst. Arcimboldo: Grøntsager i en skål eller Gartneren (ca. 1590)
Arcimboldo: Grøntsager i en skål eller Gartneren (ca. 1590)

Giuseppe Arcimboldo (1527-93) blev født i Milano, Italien, men levede størstedelen af sit arbejdsliv i Østrig-Ungarn, ved kejserhofferne i Wien og Prag. Han var et sandt renæssancemenneske, der arbejdede indenfor flere felter (videnskab, kostumedesign, maleri). I dag er han først og fremmest berømt for sine fantasifulde portrætter. Et af de mest kendte er af kejser Rudolf 2., hvor det livfulde billede er skabt af forskellige frugter og grøntsager.

Som kunstner var der noget af et legebarn i Arcimboldo. Han var elsket for sine øjenforblændende billeder, der den dag i dag er en fornøjelse at fordybe sig i: Det ene øjeblik er et billede fyldt med mangeartede fisk, det næste øjeblik er et menneskes ansigtstræk skabt af de samme fisk. Et andet billede viser en skål fyldt med grøntsager, for det næste øjeblik – når billedet vendes 180 grader – at vise sig at være en gartner, der fylder billedet ud.

Foredraget er en munter fortælling om en kunstform, der først og fremmest havde til formål at få tilskuerne til at tabe næse og mund af forbavselse over, hvad en teknisk dygtig kunstner kunne skabe.

© arttalk.dk  Fotos: WikiMedia Commons