ANDERS ZORN - berømt fra første færd

’Anders Zorn besøger Skagen’, skrev Skagen Museum i 2006. Men skønt den svenske maler var kosmopolit, rejste meget og levede adskillelige år i udlandet, besøgte han aldrig Skagen. Han levede imidlertid samtidig med de danske skagensmalere og kan på flere måder sammenlignes med P.S. Krøyer. Begge var de teknisk dygtige – og meget hurtige – malere, de valgte motiver, der var oppe i tiden, og begge fandt en plads i det internationale kunstliv.

Anders Zorn (1860-1920) blev en anerkendt portrætmaler og malede flere medlemmer af det svenske kongehus og adskillige amerikanske millionærer, men han vendte også tilbage til sin hjemegn i Dalarna og skildrede landbobefolkningen i hverdag og fest. Han bevarede hele sit liv en tæt kontakt til hjemegnen og fik efterhånden både Zorngården - med egnsdragter, hjemstavnsmøbler og landbolevevis -  og et vildmarksatelier, der bestod af adskillige bjælkehuse.

Anders Zorn var allerede som ung en strålende akvarelmaler, der malede vandreflekser og ildens lysvirkninger på den nøgne menneskekrop. Han fortsatte med oliemaling, han blev kendt for sine fine raderinger, og han udførte flere skulpturer.

Art Talk - foredrag om kunst. Anders Zorn: Kvinna som klär sig, 1893
Anders Zorn: Kvinna som klär sig, 1893
© arttalk.dk  Foto: Wikimedia Commons